TEDxYouth Amsterdam

TEDxYouth Amsterdam, 7 februari 2015. Voor het eerst ben ik bij een TEDxYouth festival. TEDxBrainport heb ik twee keer eerder mee mogen maken, maar een Youth versie was nieuw voor mij. Ik ben onder de indruk van wat jonge mensen allemaal al voor elkaar hebben gekregen in hun korte leven tot dusver. Hoe gaaf is dat, als je al zo jong leert

dat jíj de power hebt om het verschil te maken: “Changing the mass, starts with changing the individual. That individual is you!” Wees niet bang om anders te denken of anders te zijn. Die mindset heeft de wereld nodig. Ik voel me dankbaar dat empowerment zo centraal staat voor jonge mensen. Wat mij betreft moet dat jong en oud (mensen die jong van geest zijn) zijn. We versterken elkaar.

Met Gave Dingen Doen verzorgen we de workshops na de lunch. 5 gave workshops staan parallel op het programma: Gamification, Storytelling, Design Thinking en twee keer Gave Dingen Doen! Met het thema ‘Faces of the future’ wil TEDxYouth Amsterdam diverse workshops, waarin deelnemers los worden gemaakt om hun eigen idee of droom te starten. Laat dat nu zijn wat wij hij liefst doen: anderen helpen om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld, met impact! Wij helpen de ‘faces of the future’ in beweging te komen met hun idee of droom. 

TEDxYouthAmsMijn workshop trekt 11 man. “Dingen maken met je handen is de manier van denken van ontwerpers: Design Thinking. Je idee stuurt je handen en je ontwerp geeft weer inzichten voor je idee. Ongemerkt creëer je een vorm die veel meer betekent dan dat wat je er bewust in hebt gestopt. Wat je maakt zegt veel over jou.
Je held is iemand die je bewondert. Dat wat je bewondert in een ander zegt zeker zoveel over jou: een vergelijkbaar talent of wellicht een verlangen over jouw bijdrage in onze wereld. De juiste vragen helpen je om de betekenis naar boven te halen. Het is een ideale manier om aan de slag te gaan en meer over jezelf te weten te komen. Het mooie is, dat je niet enkel jezelf leert kennen, maar ook de mensen om je heen! Een beeld en een verhaal blijven je bij: wat is er gemaakt en wat is het verhaal daarachter?”

De talks van de jongeren liegen er niet om. Ze zijn integer, komen recht uit het hart en zij stralen lef uit. Deze jonge mensen versterken mijn vertrouwen, vertrouwen in het feit dat de wereld echt gaat veranderen. Er zijn 2 talks in het bijzonder die mij raken. De eerste is van Joost Elffers en de andere van Vincent Renon.

Joost Elffers is nu 11 jaar en begon als 4-jarige al met het oprapen van afval op de straat. Hij heeft zijn ouders, klas, buurt en velen meer geïnspireerd hetzelfde te doen en hij nodigt ons uit: “Als iedereen 1 stuk afval/plastic opruimt van de straat per dag, dan is het probleem van de plastic soep er niet meer.” Hij wint vervolgens de allereerste Gouden Zwerfie! Een prijs voor iemand die zich afgelopen jaar op een opmerkelijke manier heeft ingezet voor #zwerfie. Het gaat hierbij niet over wie het meeste of beste heeft vergaderd of congressen heeft georganiseerd of het meeste zwerfvuil heeft opgeruimd, maar om iemand die gewoon is gaan doen en hierbij is opgevallen en anderen heeft geïnspireerd en gemotiveerd.

De tweede talk die me raakt is van Vincent Renon. Hij maakte een reis door Borneo met zijn vriendin. 13 uur zaten zij in de bus en het enige wat zij zagen waren palmbomen langs de weg. Hij had oerwoud verwacht… OER-woud. Een eeuwen oud bos vol met rijk leven waarvan we een aantal soorten nog niet kennen. Zo’n oerbos waar alles ongestoord en ongerept natuur kan zijn… Maar het is allemaal weg. Waarom? Omdat wij zo consumeren. Wij willen zo graag van alles hebben. Bij terugkomst gaat hij samenwonen met zijn vriendin en richt zijn hele appartement in met gerecyclde meubels. Als een industrieel ontwerper al zo jong zo’n mooie passie heeft, dan kan het niet anders of hij heeft een gouden toekomst voor zich. Ik sta dus op en nodig hem uit voor het initiatief waar ik jullie nog niet teveel over ga vertellen. Hij is enthousiast 🙂 Vincent is iemand met wie ik contact blijf houden. Wordt dus vervolgd.

Vincent RenonDe eerste Gouden Zwerfie