Kat Muis Kaas Spel

Als ‘de thuisjuf’ voor onze kinderen tijdens de Corona-crisis was de grootste uitdaging: hoe hou ik het leuk en interessant voor mijn jongste (4 jaar)? Het idee: samen leuke spellen ontwerpen! De leerdoelen zijn wat anders dan waar ik me normaal mee bezig houd (duurzaamheid met een lach), maar wat geeft dat? De lach is universeel! Zoals beloofd, deel ik de komende weken af en toe foto’s van de spellen. Wellicht kan het je inspireren!

Het Kat Muis Kaas Spel was het eerste spel (voor 2 spelers): samen in nog geen 5 minuten tijd op een A4-tje getekend, grotendeels door Ganzenbord geïnspireerd. Je hebt verder 3 katten, 6 muizen en 3 kazen nodig met 1 gewone dobbelsteen én een kleuren dobbelsteen. Leerdoelen? Kleuren herkennen en benoemen, tellen en de nodige creativiteit ontwikkelen voor het bedenken van de regels en het landschap. We maken het immers samen! Dat maakt het nóg leuker om te spelen straks.

Doel van het spel is: ga zo snel mogelijk met je 3 muizen of met je 3 katten van de rode pijl (start) naar de blauwe wolk (finish). Daar wacht een heerlijk maaltje (3 kazen voor de muizen of 3 muizen voor de katten)! Wie het eerst alle 3 de katten/muizen binnen heeft wint!

De regels:

  1. Als je op een rode tegel stapt kom je in de lava! Je moet terug naar de vorige rode tegel want de stroom neemt je mee. Ga gauw één vooruit om je voeten niet te verbranden. Als je op de eerste rode tegel komt: terug naar start.
  2. Als je op een roze tegel komt ga je 1 keer 1 roze tegel vooruit.
  3. Op de oranje tegel in de rotsen kun je niet lang staan: ga 3 plaatsen vooruit.
  4. Als je op 24 staat krijg je ook hete voeten, maar de stroom lava neemt je niet mee: ga gauw 1 stap terug.
  5. Op zilver? 1 beurt overslaan, want je komt een draak tegen! Je moet hem temmen. Als je weer aan de beurt bent heb je de draak getemd en hij neemt je 3 plaatsen vooruit mee.
  6. Als je op donkerblauw komt mag je de kleuren dobbelsteen gooien en naar de eerstvolgende tegel gaan met die kleur. Zit die er niet tussen, dan blijf je staan.

Veel speelplezier!