Het Sterren Spel

Als ‘de thuisjuf’ voor onze kinderen tijdens de Corona-crisis was de grootste uitdaging: hoe hou ik het leuk en interessant voor mijn jongste (4 jaar)? Het idee: samen leuke spellen ontwerpen! De leerdoelen zijn wat anders dan waar ik me normaal mee bezig houd (duurzaamheid met een lach), maar wat geeft dat? De lach is universeel! Zoals beloofd, deelde ik de afgelopen weken af en toe foto’s van de spellen. Dit is dan toch echt de laatste van het stel. Wellicht kan het je inspireren!

“In het Ruimte Spel (ofwel Sterren Spel) móeten tóch de auto’s rijden!” zegt mijn kleine man koppig. We hebben net 4 prachtige raketjes gemaakt van wc-rolletjes. “Prima, doen we ze allebei. Wat jij wilt, lieverd.” Op bruin pakpapier tekenen we vervolgens allemaal dingen die in de ruimte zijn. Hij kent er een paar van de app GoSkyWatch. De aarde, de maan, de zon staan er als eerste op. Onze oudste wil per se de nieuw ontdekte planeet Kepler in het spel. Wat nog meer? “Een planeet met ringen!” “Een sterrenstelsel met zo’n mooie spiraalvorm!” roepen ze. Zelf wil ik de Melkweg, want die vind ik altijd zo mooi. Ik schiet in de lach als ik bedenk hoe díe eruit moet zien op papier (zeker als er auto’s in het spel mee moeten doen). Mijn jongste kan er niet om lachen als ik het heb getekend en zegt boos, dat melkflessen er zo echt niet uit zien! (wij hebben altijd van die tetra pakken.) Uiteraard moet er een stroom Lava overheen, zegt onze jongste. Hij tekent vol trots een lange rode kringel-lijn, dwars door de ruimte. Wat gaat dát betekenen straks in het spel? Ik vertrouw op het creatieve proces en wacht het maar even af.

We hebben 4 raketten, 4 auto’s en 4 setjes punten (vormpjes geknipt uit gekleurd papier: maan, cirkel, ruit, raket en etc.). De kleuren in het spel zijn: geel, rood, groen en blauw. Verder gebruiken we één gewone dobbelsteen.

Leerdoelen? Cijfers (1-23), letters (A-G) en vormen herkennen en benoemen, tellen, woordenschat (thema: de ruimtevaart) en een flinke dosis fantasie in het maken van het spel (regels en landschap).

Doel van het spel is: ga zo snel mogelijk met je auto naar de finish (dat is nummer 24 hier, start is 0) en bezoek onderweg met je raket zoveel mogelijk verschillende plekken in de ruimte! Er zijn daarmee 2 manieren om te winnen.

De regels:

 1. Iedereen kiest één kleur. Je pakt een auto, een raket en een stapeltje punten in jouw kleur. De auto’s en raketten staan bij start. De punten liggen apart bij de punten-verdeler.
 2. De jongste begint.
 3. Een beurt:
  • Je gooit met 1 dobbelsteen en gaat met je auto zoveel vakken vooruit als het aantal ogen van de dobbelsteen.
  • Het vak waar je op komt heeft een cijfer én een letter. Zoek de letter in de ruimte en daar mag je raket heen vliegen.
  • De raket bepaalt waar je punten neer mag leggen. Ben je er nog niet geweest? Leg dan een punt bij de plek waar je raket nu staat. Ben je er wel al geweest in deze ronde? Doe niets.
 4. F: het zwarte gat! Je auto én raket gaan terug naar start (positie nul). De eerste keer in het zwarte gat, mag je daar wel een punt neerleggen. (Het zwarte gat slurpt een punt op miraculeuze wijze niet op.) Dat dan weer wel.
 5. Ben je aangekomen bij de finish? Bespreek dan of iedereen zin heeft om nog een ronde te spelen.
  • Zo ja, dan mag je doortellen en verder spelen. Als je dan in de tweede ronde voor de eerste keer weer bij een plek komt met je raket, mag je opnieuw een punt neerleggen. Er liggen dan dus maximaal 2 punten (uit 2 rondes) bij de plekken in de ruimte.
  • Zo nee, dan is het einde van het spel daar.
 6. Einde van het spel: tel alle punten van je eigen kleur die bij de plekken in de ruimte liggen.
  • Winnaar van de auto-route: je bent het eerst bij de finish in de eerste (of in de tweede) ronde. Jij bent de snelste racer!
  • Winnaar van de raketten: je hebt de meeste punten en dus de meeste plekken in de ruimte bezocht. Jij bent de grootste ontdekkingsreiziger!

(Heel eerlijk gezegd hebben we de lava stroom niet meer gebruikt en toen mijn dochter en ik een mooiere versie gingen kleuren op zwart papier, kwam de lava stroom ook niet terug, maar wel heel veel sterren!)

Veel speelplezier!