Het grote rimpel experiment

Op een dag reed ik mee met een paar jaar oudere collega. We hadden altijd interessante gesprekken en niet zelden ging dat over onze gedeelde affiniteit voor het behoud van onze mooie aarde. Het onderwerp natuur-vreemde stoffen kwam ‘op tafel’ – op zich vreemd in de auto natuurlijk… Make-up had in mijn optiek -om het eufemistisch te zeggen- onvoldoende voordelen t.o.v. de kosten voor het milieu (vele verpakkingen, plastics, vervaardiging met chemicaliën en transport). Als iedereen het achterwege zou laten, zou de wereld zelf er mooier uit zien. Ik hield van mijn lachrimpeltjes en kon me totaal niet voorstellen dat mensen die zouden willen camoufleren. Ik vond dat mijn collega het maar gemakkelijk had als man, want van mannen wordt helemaal niets verwacht op het vlak van make-up en jong zijn. Nou… misschien wat gel? “Jij hebt makkelijk praten, want je hebt nog geen rimpels,” zei hij en tot mijn grote verbazing biechtte hij op dat hij dagcrème gebruikt.

Ik besloot ter plekke om zelf een experiment te worden. Vanaf nu besloot ik het gebruik van dagcrème, rimpelcrème en make-up uit de weg gaan. Wat is er mooier dan natuurlijk oud worden en prachtige rimpels van wijsheid te ontwikkelen? Zo zouden over 30 jaar alle crème-smerende mensen en eeuwig jonge collega’s om me heen naar me kijken en zich verbazen over de natuurlijke degradatie van de huid in mijn gezicht en nek. Ze gaan zeggen: “je hebt gelijk, Nicole! Mooie, zachte uitstraling heb jij. Wat een lef om gewoon je ouder-worden onder ogen te zien en te delen met de rest van de wereld. Een heel natuurlijk proces eigenlijk.” zachtjes raken ze mijn wang aan en zuchten verwonderd: “Wat was het zonde van mijn tijd en van het milieu, dat ik al die jaren heb gesmeerd.” De 88-jarige Instagramster Baddie Winkle bevestigde mijn gevoelens later met haar slogan ‘stealing your man since 1928′ en maar liefst 2,1 miljoen volgers. Oud zijn is hip!”

De jaren gaan voorbij en ik krijg van YouTube de ene na de andere “rimpelloze-huid-crème-en-voedende-lotion-reclame” voorgeschoteld. Ik haal mijn neus ervoor op en bedenk tevreden dat het wel snor zit met de privacy. Tsss… Alsof alle vrouwen van 40 een strak huidje willen! Het is allemaal een kwestie van mind-set! Kom op Nicole! Je hoeft niet mooi te zijn, het gaat om het mooi zijn van binnen! Schrale huid is dan wel een dingetje. Ik heb het even volgehouden, maar ik besloot toch maar, dat ik bij pijn Vaseline mocht smeren (een restproduct, zit bijna niets in dacht ik toen, dus dat mag wel). Het sociale aspect is wel eens lastig. Als iedereen er piekfijn uitziet en ik… tja… Soms kijken mensen me meewarig aan als ik vertel over het experiment. Maar ik hou vol!

Inmiddels ben ik 46. Mijn collega had gelijk: rimpels groeien sneller dan gedacht. Als zelfstandig ondernemer – ik sta voor groepen als facilitator en moet een goede eerste indruk maken bij acquisitie – ben ik me nóg meer bewust van mijn uiterlijk en hoe ik overkom. Is het belangrijk dat mensen het fijn vinden om naar je te kijken? Maar ja, ik had ook lelijker kunnen zijn? Kan ik voor de dag komen bij klanten als ik eruit zie als een oud vel of denken ze dat mijn lichaamsverzorging gebrekkig is? Ach nee! Natuurlijk niet! Authentiek als ik ben, staan mijn lachrimpels te schitteren in mijn zonder make-up duurzame en te bleke gezicht. Met mijn langzaam verzakkende maar charmante uitstraling ben ik een lopend voorbeeld en inspireer ik stiekem vele mensen met mijn experiment. Probeer het ook eens! Het is heerlijk.