Circulaire Economie Spel

Het Circulaire Economie Spel is een spel gericht op bewustwording ofwel awareness. Je maakt kennis met de beginselen van Circulaire Economie en neemt spelenderwijs stappen in deze nieuwe manier van werken en bedrijfsvoering.

In beweging

Dit spel speel je op de grond: mensen gaan dan namelijk letterlijk in beweging. Dat is belangrijk! Het doet wat met je als je het niet alleen bedenkt wat je zou moeten doen, maar ook fysiek al in beweging komt. Je lichaam en ‘hoofd’ (geest/denken) zijn nauw verbonden. Je hoofd is de baas over je bewegingen, maar de manier waarop je beweegt heeft ook invloed op de manier waarop je denkt en voelt (1). Mensen bewegen van ‘ja-maar’ naar ‘ja-en’.

Speel het spel mee en vraag naar de mogelijkheden (bedrijfsuitje of workshop op locatie)

Strategisch denken

De deelnemers werken in kleine groepen (2-5 personen) en spelen samen de directie van een internationaal bedrijf (je krijgt een bedrijf toegewezen). Deelnemers zetten hun strategisch denkvermogen in, hun creatieve mindset en social skills.

Gemoed en moed

Een spel geeft net dat extra stukje vrijheid om ideeën uit te proberen en te kijken wat het met je doet en kan toch serieuze gevolgen hebben. Het gemoed verandert en de moed groeit daarmee om ook in de praktijk stappen te zetten.

Materialen van belang

Waarom dit thema? Michael Braungart legt het belang van de circulaire economie haarfijn uit in zijn TEDxBrainport 2012 talk en geeft aan dat materialen een groter probleem zijn dan energie… Het thema circulaire economie doet zich steeds meer voelen vanwege 3 redenen:

  • Uitputting van natuurlijke hulpbronnen
  • Versnippering van initiatieven en activiteiten
  • Noodzaak tot een multidisciplinaire aanpak