Hack Food Waste – gaaf faciliteren

Hack Food Waste is een 32-uur durende Hackathon met meer dan 150 deelnemers: hackers, boeren, grafic designers, ambtenaren, voedingsspecialisten en food designers. Gesteund met een berg data en technologie, gaan zij de uitdaging aan rondom de problematiek food waste (en food spilling). Op de eerste dag zijn er brainstormsessies in de ochtend met 6 Facilitators via o.a. Gave Dingen Doen.

De sprekers delen hun problemen rondom food waste met de deelnemers, zodat zij een goed beeld krijgen van de problematiek rondom voedselverspilling, van de boerderij, de productieketen tot aan de consument. Vervolgens gaan zij in 3 tracks brainstormen over mogelijke oplossingen: FARM, VALUE CHAIN en CONSUMER. Die laatste, met een stuk of 30-40 deelnemers, mag ik faciliteren met Wijnand. Het doel van de brainstorm is natuurlijk eerst veel ideeën en dan de beste ideeën uitwerken op het gebied van de consument. In de sessie na de lunch gaan een paar deelnemers de beste ideeën pitchen, zodat men aan kan sluiten en een groep kan vormen met een diverse samenstelling. De uitdaging is natuurlijk wel om de sessie in goede banen te leiden, zodat de vier sprekers inspireren en inzicht geven in de problematiek en niet een rol oppakken als opdrachtgever. Uiteraard zet ik een lekkere Energizer in (samen fietsen!) tot grote hilariteit van de deelnemers!

Daarna doe ik gewoon gezellig mee, want wat is nu leuker dan samen aan de slag gaan om de wereld een stukje beter en mooier te maken!?

Voor een goede indruk kun je het filmpje van de Hack Food Waste bekijken!

De Hack Food Waste was de opening van het Agri meets Design programma tijdens de Dutch Design Week – 2014 en is georganiseerd door PolderhackProductions.