Crowdbuilding Site en Waste App

Het verhaal van Jan (gebruiker in 2020)

“Mijmerend staart Jan voor zich uit. Hij zit achter zijn computer. Voor hem op het scherm ziet hij een 3D weergave van zijn nieuwste ontwerp met sloophout. Het is nog niet af. De kinderen hadden gevraagd om een heuse picknick tafel voor in de tuin. “Wel een coole papa!” Hij zoekt op plaat-vormige en kleurrijke materialen in de CrowdbuildingSite. En dan ziet hij het: Skateboards! Die zijn echt wel gaaf! Dat gaat deze picknick tafel een nieuwe dimensie geven.

Hij kijkt binnen een straal van 10 km en vindt twee skateboards. Hij heeft er vier nodig: twee voor het tafelblad en één skateboard per bank. Hij breidt zijn zoekactie uit en vindt er één extra als hij social logistics* aanvinkt. Hij selecteert er dus drie en past de 3D modellen van de skateboards op zijn eigen model. Een vierde skateboard kopieert hij en hij besluit deze te laten printen bij de 3D printer in het buurthuis. Hij moet het sloophout een beetje inkorten, maar het resultaat liegt er niet om. Hij maakt de bestelling en de spullen zijn gereserveerd. Tevreden sluit hij zijn computer af.

Een dame uit Houten neemt een skateboard voor hem mee richting Eindhoven, die avond, onderweg naar haar vriendin. De betaling is geregeld inmiddels. Ze brengt de skateboard bij een adres wat Jan al geselecteerd heeft om een skateboard op te halen en wat op haar route ligt. De CrowdBuildingSite heeft zo drie adressen dichtbij waar Jan zelf woont gecombineerd tot een optimale route. Deze route verschijnt morgen in Jan’s Google Glass.

De volgende dag maakt Jan een kort ritje en daarna kan hij de boel al in elkaar zetten. Als de kinderen van de zwemles terugkomen zien ze de nieuwe picknicktafel al in de tuin staan. Ze rennen erop af en genieten diezelfde middag nog van hun boterhammen aan de nieuwe tafel!”

Oude materialen zijn extra interessant: ze vertellen een verhaal over vorig gebruik. De sporen brengen ons verwondering…

Tegenwoordig gebruiken de early adopters al met gebruikte goederen bij het ontwerpen, maar het kost veel tijd om de juiste materialen te vinden. Gebrek aan creativiteit is er echter niet! De CrowdBuildingSite en de WasteApp hebben als doel om de gebruikte materialen en informatie over deze materialen makkelijker beschikbaar te maken voor hergebruik.

De CrowdBuildingSite (040lab, momenteel in uitvoering)

De CrowdBuildingSite staat inmiddels in de steigers. De basis werkt in principe zoals MarktPlaats. Het heet: WeReMake. Onze community op Facebook neemt al aardige vormen aan. Hoewel we veel organiseren voor de upcycling designers om ze in de spotlights te zetten, is de doorontwikkeling van WeReMake samen met de community nog een te maken stap.

De WasteApp (ontwikkelaar gezocht!)

De WasteApp is ontstaan uit een paar vragen: hoe zorg ik dat ontwerpers makkelijker kunnen ontwerpen met gebruikte materialen? Hoe krijg ik de geometrie en andere informatie die ik nodig heb in mijn BIM als ontwerper? Met de ‘WasteApp’ kunnen mensen makkelijk hun tweedehandsgoederen uploaden op de CrowdBuilding site. Het is bijna zo gemakkelijk als het maken van een foto!

Stap 1: scannen! Dit kan met een Structure Sensor aan je mobiel, maar Google Project Tango levert het ook. Nog een paar jaar en we hebben allen een 3D scanner in onze mobielen geïntegreerd.

Stap 2: uploaden naar de CrowdBuildingSite.

Stap 3: herkennen object (toekomstige ontwikkeling). Ondertussen werken 7 universiteiten in het DURAARK project aan methoden en tools om de lange termijn opslag van bouwkundige informatie op te slaan. Hieronder vallen het verrijken van BIM met informatie van scans (zoals het werkelijk uitgevoerd is), semantiek en data koppelen aan BIM en het bewaren van 3D modellen voor toekomstig hergebruik.

Gezocht

  • Meer upcycling ontwerpers: de echte pioniers! Een beweging starten: online en in real life. Zij inspireren anderen om ook met hergebruik van materialen te ontwerpen en te maken.
  • Een real-life experiment om werkelijk te bouwen en experimenteren met nieuwe C2C en recycling principes. Hier kunnen we een voorbeeld maken en wellicht een mooie locatie bouwen om onze experimenten te delen met anderen.
  • Ontwikkelaar voor de WasteApp. Iemand die interesse heeft in de Structure Sensor en met kennis van het bouwen van Apps in dit vlak.
  • Een specialist die geïnteresseerd is in certificering en kwaliteitsmanagement voor hergebruikte materialen.
  • Een specialist die geïnteresseerd is in juridische aspecten.

* Social Logistics: ik stel me voor dat de WAZE App te combineren valt met een app voor carpoolen. Je kunt natuurlijk niet alleen personen meenemen, maar ook goederen. Duitse studenten hebben met DHL iets soortgelijks bedacht voor de post.