Circulaire Economie Spel: mensen in beweging

Trouw schrijft dat de circulaire economie nog niet echt in de hoofden van consumenten en bedrijven zit. Er is enthousiasme, maar de ontwikkeling gaat traag.


Het blijkt uit onderzoek, gebaseerd op gesprekken met ruim 153 bedrijven, 55 beleidsmakers bij overheden en 47 deskundigen in verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Consumenten (dit woord hoort bij de oude economie) lijken er niet mee bezig te zijn en ondernemers denken dat het wel de toekomst is, zijn afwachtend. Dat we aan de slag moeten, blijkt wel uit de TEDxBrainport 2012 talk van Michael Braungart. Gelukkig is het technisch vaak wel mogelijk, blijkt uit het artikel van Trouw, maar gaat het om het werken met mensen. Alleen… hoe krijg je mensen mee?

Serious gaming biedt die kans om mensen mee te nemen. Volwassenen onderschatten de waarde vaak van spelen, maar de impact is groot. Afgelopen weekend heb ik een nieuw spel getest als afsluiting van onze tentoonstelling Redesign the Future: het circulaire economie spel! Het is een spel wat je op de grond speelt, waarin deelnemers in duo’s (maar groepen van 4-5 man kan ook) werkten en waren samen een internationaal bedrijf (bijvoorbeeld in aardappelproducten, schoenen, tandverzorging en pizza’s). Zij werkten voor zichzelf een lineaire economie/bedrijfsvoering uit en gingen deze vervolgens omzetten naar een circulaire economie. Punten zijn te verdienen door slimme, innovatieve en wijze oplossingen en met het aangaan van nieuwe samenwerkingen met andere bedrijven als het gaat om (rest)stromen van materiaal.

De deelnemers waren laaiend enthousiast en met alle business kansen, innovatieve ideeën en nieuwe samenwerkingen, kreeg ik als facilitator ook hernieuwde energie! Stel dat je dit spel kunt spelen met verschillende directies… ik weet zeker dat de circulaire economie ook op grote schaal gaat doorbreken! Spelenderwijs naar serieuze stappen. Wie doet er mee?!