Auto Race Spel

Als ‘de thuisjuf’ voor onze kinderen tijdens de Corona-crisis was de grootste uitdaging: hoe hou ik het leuk en interessant voor mijn jongste (4 jaar)? Het idee: samen leuke spellen ontwerpen! De leerdoelen zijn wat anders dan waar ik me normaal mee bezig houd (duurzaamheid met een lach), maar wat geeft dat? De lach is universeel! Zoals beloofd, deel ik de komende weken af en toe foto’s van de spellen. Wellicht kan het je inspireren!

Het Auto Race Spel (voor max 6 spelers) is gemakkelijk te maken, als je ten minste een draaischijf hebt (zie foto, is onderdeel van het spel Vormen en Kleuren van Diset –2ehands nog te krijgen, zie afbeelding). Heb je die niet? Succes met de uitdaging van het maken van een schijf en pijl van karton! Voor het landschap gebruik je een IKEA tekenrol met stiften. Je hebt 6 verschillend gekleurde autootjes nodig en stiften in overeenkomende kleuren. Met een grijze stift maak je parallelle lijnen om 20 vakken mee te maken (met zwart schrijf je cijfers voor cijfer-herkenning, zie afbeeldingen). De eerste en laatste lijn zijn gestippeld met een zwarte stift: de start- en finish streep! Achter de startstreep teken je op gelijke afstand 6 vormen: ruit, vierkant, halve cirkel, driehoek, rechthoek en cirkel. Dit zijn de startplaatsen. Bij elke vorm begin je een gekleurde lijn, maar let op dat je niet dezelfde vorm en kleur kiest als er op de draaischijf bij elkaar staan! Zie eerste afbeelding van de galerij: de ruit mag niet bij de oranje auto staan, de vierkant niet bij de roze auto, de halve cirkel niet bij de gele auto, etc. Teken een route voor iedere auto en zorg ervoor dat ze elkaar kruisen. Op het einde komen ze allen aan bij de eindstreep op weer gelijke afstand.

Leerdoelen? Kleuren én vormen herkennen en benoemen, tellen van 0-20 en de nodige creativiteit ontwikkelen voor het bedenken van de regels en het landschap. We maken het immers samen! Dat maakt het nóg leuker om te spelen straks.

  • startpositie van het auto race spel
  • totaal overzicht van het speelveld

Doel van het spel: welke auto is het eerste over de finish lijn? Dat is de winnaar!

De regels:

  1. Ieder kiest 1 of 2 kleuren auto’s en de jongste speler begint uiteraard! Met 6 lijnen en 6 auto’s kunnen 6 mensen meespelen.
  2. Draai de draaischijf én gooi met de dobbelsteen. De draaischijf bepaalt welke 2 auto’s mogen rijden (de auto die startte bij de juiste vorm en de auto met de juiste kleur). De gewone dobbelsteen bepaalt hoeveel plaatsen de auto’s vooruit mogen gaan. Voorbeeld als in de tweede afbeelding van de galerij: zowel de gele auto als de auto die start bij de halve cirkel mogen in dit geval 6 plaatsen vooruit.
  3. Elke auto blijft op zijn eigen lijn. De lengte van de lijn maakt eigenlijk niets uit, maar wel de tel-vakken in waar de auto uitkomt. Kruisen de lijnen elkaar en staat er al iemand op de plek waar jij uitkomt? Dan moet jij (als degene die het laatste aankomt op die plek) 1 plek terug. Een blokkade passeren (dus als je meer gegooid hebt dan waar de ander staat) mag wel.
  4. Speel door tot minimaal twee auto’s over de streep zijn!

Veel speelplezier!