Het Circulaire Economie Spel

In beweging

Dit spel speel je op de grond: mensen gaan dan namelijk letterlijk in beweging. Dat is belangrijk! Het doet wat met je als je het niet alleen bedenkt wat je zou moeten doen, maar ook fysiek al in beweging komt. Je lichaam en ‘hoofd’ (geest/denken) zijn nauw verbonden. Je hoofd is de baas over je bewegingen, maar de manier waarop je beweegt heeft ook invloed op de manier waarop je denkt en voelt (1). Mensen bewegen van ‘ja-maar’ naar ‘ja-en’.

Strategisch denken

De deelnemers werken in kleine groepen (2-5 personen) en zijn samen een internationaal bedrijf (bijvoorbeeld in aardappelproducten, schoenen, tandverzorging en pizza’s). Zij werken voor dzichzelf een lineaire economie/bedrijfsvoering uit en zetten deze vervolgens spelenderwijs om naar een circulaire economie (kringlopen sluiten!). Deelnemers zetten hun strategisch denkvermogen in, hun creatieve mindset en social skills. Punten zijn namelijk te verdienen door slimme, innovatieve en wijze oplossingen en met het aangaan van nieuwe samenwerkingen met andere bedrijven als het gaat om (rest)stromen van materialen. Steeds is een verdienmodel van belang, anders gebeurt het niet.

Gemoed en moed

Een spel geeft net dat extra stukje vrijheid om ideeën uit te proberen en te kijken wat het met je doet en kan toch serieuze gevolgen hebben. Het gemoed verandert en de moed groeit daarmee om ook in de praktijk stappen te zetten. Wellicht kunnen bedrijven samen dit spel spelen en kijken wat er voor kansen ontstaan. Alles is mogelijk!

Materialen van belang

Waarom dit thema? Michael Braungart legt het belang van de circulaire economie haarfijn uit in zijn TEDxBrainport 2012 talk en geeft aan dat materialen een groter probleem zijn dan energie… Het thema circulaire economie doet zich steeds meer voelen vanwege 3 redenen:

  • Uitputting van natuurlijke hulpbronnen
  • Versnippering van initiatieven en activiteiten
  • Noodzaak tot een multidisciplinaire aanpak